Przedszkolny Masterchef

 PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 3

im. KRASNALA HAŁABAŁY GORZÓW WLKP.

 

„PRZEDSZKOLNY MASTERCHEF”

 

 

program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków

 Autor: Iwona Strach, Natalia Turów

 

Wprowadzenie:

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym. Organizm dziecka intensywnie się rozwija, dlatego jakość jedzenia, jego rodzaj i nawyki żywieniowe są podstawą do jego prawidłowego rozwoju i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym tj. otyłości. Program „Przedszkolny Masterchef” ma na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, poszerzać doświadczenia kulinarne dzieci oraz pokazać, że jedzenie może być zarówno zdrowe i smaczne. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjna przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. Podczas realizacji programu będą stosowane aktywne metody nauczania i wychowania. Program „Przedszkolny Masterchef” to przede wszystkim przyjemna zabawa i przyjemność, którego efektem będzie kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

 

Cele programu:

Cel główny

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Kształtowanie u dzieci i młodzieży właściwych nawyków i umiejętności higieniczno – zdrowotnych.

Cele szczegółowe

Kształcenie zmysłu smaku, zapachu i dotyku podczas przygotowywania i degustacji potraw,

Uczenie się kulturalnego zachowania się przy stole,

Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,

Wdrażanie postaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków,

Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków,

Nauka nakrywania do stołu,

Zapoznanie z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD,

Usprawnianie techniki samodzielnego jedzenia,

Zapoznanie z etapami przygotowywania posiłków,

Rozwijanie mowy i wzbogacanie słownictwa ,

Wyzwalanie inwencji twórczej w sferze kulinarnej,

Rozwijanie myślenia przyczynowo – skutkowego ,

Wzmacnianie poczucia własnej wartości oraz kształtowanie poczucia sprawstwa,

Rozwijanie spostrzegawczości oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej,

Wdrażanie do samodzielności podczas wykonywania ” kulinarnych przysmaków”.

 

 Metody pracy:

Słowne: opowiadania, wiersze, zagadki,

Oglądowe: pokaz, obserwacja, demonstracja,

Praktycznego działania,

Zabawy dydaktyczne,

Wykorzystanie multimediów.

Formy pracy:

grupowa,

w małych zespołach,

indywidualna.

Środki dydaktyczne:

Teksty literackie,

Płyty CD,

Programy komputerowe,

Książki kucharskie,

Produkty spożywcze,

Naczynia,

Przybory i urządzenia kuchenne,

Przybory plastyczne: papier, kredki, pastele, plastelina, farby, nożyczki, wycinanki, kolorowanki,

Opis działania:

Program edukacyjny ” Przedszkolny Masterchef” znajduje swoje odzwierciedlenie w punktach podstawy programowej wychowania przedszkolnego.

Program będzie realizowany od października 2021 roku do czerwca 2022 roku w grupach 5 i 6 latków. Zajęcia odbywać się będą minimum dwa razy w miesiącu , w każdej grupie pod kierunkiem wychowawcy. Zajęcia prowadzone przez nauczycieli będą dotyczyły zdrowego odżywiania, a także wykonywane będą przez dzieci różnorodne dania ( z pomocą nauczyciela).

Harmonogram działań w ramach realizacji programu edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Przedszkolny Masterchef” w roku szkolnym 2021/2022.

Plan pracy
Wrzesień Zapoznanie z warzywami i owocami z ogrodów i sadów, poznanie ich właściwości, smaku, walorów odżywczych i zastosowania – wycieczka do sadu oraz na wykopki do gospodarstwa ogrodniczego
Październik Kompoty, dżemy, przetwory na zimę – przygotowanie wspólnie kompotu

Dzień Jabłka

Konkurs dla rodziców i dzieci „Pyszny chlebek”

Zapoznanie z przyrządami kuchennymi

Listopad Muffinki o smaku pizzy

Zabawy z książką kucharską, poznanie nazw różnych dań, podziału na przystawki, zupy, dania główne, desery

Grudzień Zwyczaje i tradycje świąt Bożego Narodzenia – utrwalanie wiedzy dotyczącej tradycyjnych potraw świątecznych

Pieczenie pierniczków świątecznych

Styczeń Zasady savoir-vivre oraz nakrycia do stołu

Film edukacyjny ze sposobem wykonania

Świętujemy karnawał – wykonanie zdrowych żelków

Luty Piramida zdrowego odżywiania

Szaszłyki owocowe – przygotowanie szaszłyków z owoców egzotycznych

Marzec Samodzielne przygotowanie na śniadanie zdrowych kanapek  z twarożkiem

Konkurs dla rodziców i dzieci „Zdrowe śniadanie”

Kwiecień Poznanie etapów przygotowania  ciasta

Wykonanie ciasta marchewkowego

Dzień Marchewki

Maj Przygotowanie wspólnego jadłospisu

Wybranie z dziećmi jednego dania w wcześniej przygotowanego jadłospisu i przygotowanie go

Czerwiec Manufaktura lodów – poznanie sposobu wykonania tradycyjną metodą lodów

Wykonanie własnych lodów owocowych – sorbetów – oraz przygotowanie deserów lodowych.

 

Efekty działań:

Zmiana nawyków żywieniowych – dzieci bardzo chętnie jedzą owoce, warzywa chipsy owocowe i warzywne, kasze i chleb razowy, piją wodę.

Dzieci i rodzice znają zdrowe produkty żywnościowe i ich wartość dla zdrowia – wiedzą co jeść aby być zdrowym, a jakich produktów unikać.

Zaangażowanie rodziców w zmianę żywienia dzieci, wykorzystywanie wiedzy o zdrowym żywieniu i przepisów kulinarnych w swoich domach.

Ewaluacja treści kształcenia:

Obserwacja dzieci podczas zabaw, zajęć dydaktycznych, przygotowania posiłków;

Prace plastyczne, konkursy, wykonane potrawy;

Wywiad z rodzicami wybranych dzieci.

 

PROGRAM REALIZOWANY JEST W GRUPIE V i VI