PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 3
im. KRASNALA HAŁABAŁY GORZÓW WLKP.
„PRZEDSZKOLNY MASTERCHEF”
program edukacji kulinarnej dla przedszkolaków
Autor: Iwona Strach, Natalia Turów
Wprowadzenie:
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym. Organizm dziecka intensywnie się rozwija, dlatego jakość jedzenia, jego rodzaj i nawyki żywieniowe są podstawą do jego prawidłowego rozwoju i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym tj. otyłości. Program „Przedszkolny Masterchef” ma na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, poszerzać doświadczenia kulinarne dzieci oraz pokazać, że jedzenie może być zarówno zdrowe i smaczne. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjna przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. Podczas realizacji programu będą stosowane aktywne metody nauczania i wychowania. Program „Przedszkolny Masterchef” to przede wszystkim przyjemna zabawa i przyjemność, którego efektem będzie kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Cele programu:
Cel główny
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Kształtowanie u dzieci i młodzieży właściwych nawyków i umiejętności higieniczno – zdrowotnych.
Cele szczegółowe
Kształcenie zmysłu smaku, zapachu i dotyku podczas przygotowywania i degustacji potraw,
Uczenie się kulturalnego zachowania się przy stole,
Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,
Wdrażanie postaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków,
Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków,
Nauka nakrywania do stołu,
Zapoznanie z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD,
Usprawnianie techniki samodzielnego jedzenia,
Zapoznanie z etapami przygotowywania posiłków,
Rozwijanie mowy i wzbogacanie słownictwa ,
Wyzwalanie inwencji twórczej w sferze kulinarnej,
Rozwijanie myślenia przyczynowo – skutkowego ,
Wzmacnianie poczucia własnej wartości oraz kształtowanie poczucia sprawstwa,
Rozwijanie spostrzegawczości oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej,
Wdrażanie do samodzielności podczas wykonywania ” kulinarnych przysmaków”.
Metody pracy:
Słowne: opowiadania, wiersze, zagadki,
Oglądowe: pokaz, obserwacja, demonstracja,
Praktycznego działania,
Zabawy dydaktyczne,
Wykorzystanie multimediów.
Formy pracy:
grupowa,
w małych zespołach,
indywidualna.
Środki dydaktyczne:
Teksty literackie,
Płyty CD,
Programy komputerowe,
Książki kucharskie,
Produkty spożywcze,
Naczynia,
Przybory i urządzenia kuchenne,
Przybory plastyczne: papier, kredki, pastele, plastelina, farby, nożyczki, wycinanki, kolorowanki,
Opis działania:
Program edukacyjny ” Przedszkolny Masterchef” znajduje swoje odzwierciedlenie w punktach podstawy programowej wychowania przedszkolnego.
Program będzie realizowany od października 2021 roku do czerwca 2022 roku w grupach 5 i 6 latków. Zajęcia odbywać się będą minimum dwa razy w miesiącu , w każdej grupie pod kierunkiem wychowawcy. Zajęcia prowadzone przez nauczycieli będą dotyczyły zdrowego odżywiania, a także wykonywane będą przez dzieci różnorodne dania ( z pomocą nauczyciela).
Harmonogram działań w ramach realizacji programu edukacji kulinarnej dla przedszkolaków „Przedszkolny Masterchef” w roku szkolnym 2021/2022.
Plan pracy | |
Wrzesień | Zapoznanie z warzywami i owocami z ogrodów i sadów, poznanie ich właściwości, smaku, walorów odżywczych i zastosowania – wycieczka do sadu oraz na wykopki do gospodarstwa ogrodniczego |
Październik | Kompoty, dżemy, przetwory na zimę – przygotowanie wspólnie kompotu
Dzień Jabłka Konkurs dla rodziców i dzieci „Pyszny chlebek” Zapoznanie z przyrządami kuchennymi |
Listopad | Muffinki o smaku pizzy
Zabawy z książką kucharską, poznanie nazw różnych dań, podziału na przystawki, zupy, dania główne, desery |
Grudzień | Zwyczaje i tradycje świąt Bożego Narodzenia – utrwalanie wiedzy dotyczącej tradycyjnych potraw świątecznych
Pieczenie pierniczków świątecznych |
Styczeń | Zasady savoir-vivre oraz nakrycia do stołu
Film edukacyjny ze sposobem wykonania Świętujemy karnawał – wykonanie zdrowych żelków |
Luty | Piramida zdrowego odżywiania
Szaszłyki owocowe – przygotowanie szaszłyków z owoców egzotycznych |
Marzec | Samodzielne przygotowanie na śniadanie zdrowych kanapek z twarożkiem
Konkurs dla rodziców i dzieci „Zdrowe śniadanie” |
Kwiecień | Poznanie etapów przygotowania ciasta
Wykonanie ciasta marchewkowego Dzień Marchewki |
Maj | Przygotowanie wspólnego jadłospisu
Wybranie z dziećmi jednego dania w wcześniej przygotowanego jadłospisu i przygotowanie go |
Czerwiec | Manufaktura lodów – poznanie sposobu wykonania tradycyjną metodą lodów
Wykonanie własnych lodów owocowych – sorbetów – oraz przygotowanie deserów lodowych. |
Efekty działań:
Zmiana nawyków żywieniowych – dzieci bardzo chętnie jedzą owoce, warzywa chipsy owocowe i warzywne, kasze i chleb razowy, piją wodę.
Dzieci i rodzice znają zdrowe produkty żywnościowe i ich wartość dla zdrowia – wiedzą co jeść aby być zdrowym, a jakich produktów unikać.
Zaangażowanie rodziców w zmianę żywienia dzieci, wykorzystywanie wiedzy o zdrowym żywieniu i przepisów kulinarnych w swoich domach.
Ewaluacja treści kształcenia:
Obserwacja dzieci podczas zabaw, zajęć dydaktycznych, przygotowania posiłków;
Prace plastyczne, konkursy, wykonane potrawy;
Wywiad z rodzicami wybranych dzieci.
PROGRAM REALIZOWANY JEST W GRUPIE V i VI