Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
( Dz. U. z dnia 28 sierpnia 2015 r. )
W Przedszkolu Miejskim nr 3 stosowane są grupy środków spożywczych oraz przestrzegane są wymagania stosowane do środków spożywczych.
Stosuje się wyłącznie dodatki do potraw oraz przyprawy w ilościach przewidywanych przez w/w rozporządzenie:
- sól – 2,0 grama na dziecko w czasie pobytu w przedszkolu
- czosnek naturalny
- przyprawy naturalne , zarówno zioła świeże, jak i zioła suszone, tj.
-
- oregano
- tymianek
- curry
- bazylia
- rozmaryn
- imbir
- estragon.
Ponadto nastąpiło ograniczenie tłuszczy w potrawach. Wyeliminowano podawanie cukru do słodzenia napoi / kawa, kakao, herbata, kompot / a wprowadzono miód naturalny zgodnie z rozporządzeniem.