Wiadomości kulinarne

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

( Dz. U. z dnia 28 sierpnia 2015 r. )

 

W Przedszkolu Miejskim nr 3 stosowane są grupy środków spożywczych oraz przestrzegane są wymagania stosowane do środków spożywczych.

Stosuje się wyłącznie dodatki do potraw oraz przyprawy w ilościach przewidywanych przez w/w rozporządzenie:

  1. sól –  2,0 grama  na dziecko w czasie pobytu w przedszkolu
  2. czosnek naturalny
  3. przyprawy naturalne , zarówno zioła świeże, jak i zioła suszone, tj.
    • oregano
    • tymianek
    • curry
    •  bazylia
    • rozmaryn
    • imbir
    • estragon.

Ponadto nastąpiło ograniczenie tłuszczy w potrawach. Wyeliminowano podawanie cukru do słodzenia napoi / kawa, kakao, herbata, kompot / a wprowadzono miód naturalny zgodnie z rozporządzeniem.